Lubbeek - PASAR LUBBEEK

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Lubbeek

 
 

Lubbeek is een gemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, in de regio Hageland. Buurgemeenten zijn Leuven in het westen, Holsbeek en Tielt-Winge in het noorden, Bierbeek, Boutersem en Tienen in het zuiden en Glabbeek in het oosten. Ze ontstond uit de fusie van 4 gemeenten in 1977: Lubbeek zelf, Pellenberg, Binkom en Linden. Lubbeek telt ruim 13.700 inwoners. Het aantal inwoners van de deelgemeenten in 2004: Lubbeek: 5.300, Pellenberg: 2.200, Linden: 4.700 en Binkom: 1.400.

Lubbeek is vrij heuvelachtig en heeft een gemengd agrarisch-residentieel karakter. Linden verstedelijkt steeds meer omwille van de nabijheid van Leuven, en kent dan ook een groot aantal inwijkelingen, terwijl Binkom nog helemaal het Hagelands karakter vertoont. Het op één na hoogste punt van Vlaams-Brabant ligt in Pellenberg, met een hoogte van 106 meter.

Lubbeek is een vrij groene gemeente met tal van wandel- en fietsmogelijkheden. Bekend zijn onder meer het natuurgebied Spicht, het Kalvariebos, het kasteelpark Brakum. In een recent onderzoek (2006) van de UCL kwam Lubbeek naar voren als een gemeente waarin het goed leven is, alhoewel de dienstverlening op landelijk niveau bij de mindere behoort.

Het gemiddeld belastbaar inkomen in Lubbeek lag in 2004 op 17.964 EUR, waarmee de gemeente de zesde plaats in België bekleedt. Op het vlak van sociale huurwoningen scoort Lubbeek met 8 eenheden dan weer ver beneden het Vlaamse streefcijfer van 5%, wat voor Lubbeek overeenkomt met ongeveer 250 woningen.


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu